Tijdens de eerste excursie zijn setjes oefenmossen uitgedeeld. De mossen kunnen op naam worden gebracht met de daarbij uitgereikte 'Veldtabel algemene mossen voor Twente'.
Wie wil weten of het determineren goed ging vind in onderstaande lijst de nummers die staan op de convoluten (zakjes) met de naam en veldfoto's Alle mossen zijn op 3 november 2021 verzameld op Landgoed Groot Brunnink bij Enschede, een terrein van Landschap Overijssel
Op een beuk, habitus, van dichterbij zijn de thallus strookjes met afgeronde top goed zichtbaar.
Deze soort groeit alleen epifytisch, dus op bomen en is pas na 2000 algemener geworden in Twente.
Op een veldkei naast een weiland, de glasharen zijn een aanpassing aan open standplaatsen.
De soort groeit ook op bakstenen, beton en soms op stoffige bomen met een harde schors, zoals eiken.
Op een steile boswal is het gewoon een mat, van dichterbij zijn de plantjes duidelijker en nu ook de indivuduele plantjes met getande bladrand en zoom.
Op dezelfde boswal, vlakbij de vorige, groeien deze plantjes op de steile wand wat losser dan normaal, van dichtbij zijn de gerimpelde blaadjes, de getande bladrand en zelfs de lamellen als lijntjes zichtbaar. Het groene paaltje op de (onscherpe) voorgrond is een jong kapsel.
Op de steile boswal aan de overzijde hangende matjes waarop van dichtbij de wollige uitstekene broedtakjes zichtbaar uitsteken.
Een molme stobbe met dit mos in het zwarte midden deel en verder Klauwtjesmos en ook jonge varens. Van dichterbij vallen de 'spatbekertjes' beter op. Hierin liggen broedkorrels die er door de kracht van regendruppels uit kunnen spatten.
Op een nabij gelegen molme stam groeit (een tikje rechts opzij) een mooie mat . Er is veel water dat de blaadjes wat lastig individueel te herkenen maakt, ze zijn stomp twee-toppig. De 'onduidelijke' licht groene doosjes aan de taktopjes zijn perianthen, ze zijn driehoekig en hierin ontwikkelt zich het kapsel.
Een gewone berm langs een zandweg met midden voor groene plukjes die bij nader aanschouwen allemaal rechtopstaande plantjes met een licht gebogen blad en recht naar de top lopende rand tonen. De baldrand is naar onderen omgebogen.
Aan de overkant een licht groene pluk op de rand van een mollig slaapmos waarvan de blaadjes aan de top een soort terug gebogen naaldje laten zien dat deze soort karakteriseert.
Alle foto's en tekst © H.Rudi Zielman | ZiMVo Laatst gewijzigd: 18 november 2021